COMENTARIS BÍBLICS: BAPTISME DEL SENYOR (13.01.19)

gener 9, 2019 Josep Maria Comentaris Bíblics de la trobada del diumenge

 

Comentaris Bíblics de la trobada del diumenge

Després d’unes breus vacances, el grup del dimarts ens hem tornat a reunir a les  5 de la tarda.  Vam llegir un fragment de  l’evangeli de Lluc molt ric en símbols i significats, que ens feien pensar que alguna cosa molt important va passar a la vora del riu Jordà: començava una nova etapa en la història dels homes.

En aquell temps, el poble d’Israel vivia en “expectació”. Esperava amb ànsia la bona notícia que els donaria la intervenció messiànica, que instauraria el Regne de Déu. És a dir, esperaven l’acompliment de la promesa de Déu de compartir la seva vida amb la Humanitat: la filiació i fraternitat de tots els homes. Joan batejava només amb aigua, això vol dir que  netejava el cos per fora però no per dins. Jesús ho farà amb el foc de l’Esperit que aconsegueix canviar, transformar per dins els cors dels homes.

El baptisme per a Jesús i per a nosaltres és molt més que un ritus, que una màgia, és un compromís, una responsabilitat, una elecció i una acceptació del do que se’ns dóna: la  Vida, que nosaltres també –al nostre torn- hem de donar als altres progressivament.

En l’Home “el cel s’ha esquinçat”, el cel i la terra s’han unit per sempre més. En Jesús, com a primícia de tota la Humanitat, Déu es buida en amor i es produeix la conjunció del que és diví amb el que és humà. L’Amor del Pare, s’ha donat completament al Fill, a nosaltres. El Déu que ens pensàvem que era molt llunyà, és molt a prop. És amb nosaltres.

En el silenci de la pregària en el desert,  Jesús decideix la seva missió i accepta les conseqüències que aquesta decisió li comportarà. Viure fent el bé i donant la vida no és pas fàcil. Però ara ja és possible.

Nosaltres, com Jesús, som fills del Pare i germans de tots els homes cridats a anunciar a tothom que l’amor ens allibera i ens compromet; cridats al diàleg, a viure oberts, disposats a escoltar els altres i a escoltar-nos a nosaltres mateixos en el silenci de la pregària i de la meditació.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Powered by WordPress. Designed by elogi.