Comentaris bíblics. Diumenge 27è. A.

octubre 7, 2017 Pere Comentaris Bíblics de la trobada del diumenge

Diumenge 27. Any A.  (8 d’octubre. 2017)

La primera impressió de la lectura de la paràbola dels vinyaters rebels (Mt 21: 33-43) va ser la seva extrema duresa, perquè és una clara acusació contra les autoritats del poble d’Israel, que han estat responsables de la mort dels profetes i també de la de Jesús. El missatge, doncs, s’adreça a tots els dirigents que es consideren propietaris del poble, i l’exploten en benefici propi.

Així defineix el teòleg Hans Küng  a Jesús de Natzaret: “Ni sacerdot, ni revolucionari polític, ni monjo asceta, ni moralista pietós, sinó  provocador en tots els sentits”.  Ho podem entendre en aquest Evangeli que hem llegit avui. El que volia Jesús era alliberar el poble de tots els opressors. Jesús, com a provocador, s’oposà frontalment a la casta sacerdotal del seu temps que havia fet del temple una gran font d’ingressos; també als hipòcrites fariseus que eren professors de teologia i als revolucionaris “zelotes”  que feien ús de les armes. Tots aquestos el condemnaren a mort.

Avui també arraconem els profetes provocadors i denunciants d’un sistema injust que no posa l’home, la humanitat -“la pedra rebutjada”-, com a centre de la vida social. El Regne de Déu és aquest conjunt d’homes i de dones -el Nou Poble- que dóna fruits de compassió i de servei, i que, a més, vol substituir la imperant llei “del més fort”, per “la llei del més feble”.

D’altra banda, entenem “la vinya” com a imatge de la nostra vida, que ens ha estat donada gratuïtament perquè doni bons fruits (bondat, generositat, justícia…) en benefici de tothom. Si l’hem rebuda com un do, només donant-la ens en fem mereixedors; sense sentir-nos-en propietaris. Al llarg de tota la nostra vida hem rebut nombrosos dons, dels quals som només administradors, usufructuaris. Se’ns ha donat i confiat molt, i n’hem de prendre consciència, ser agraïts i sentir-nos-en responsables.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Powered by WordPress. Designed by elogi.