COMENTARIS BÍBLICS. Diumenge I de Quaresma (9.02.14)

març 8, 2014 angels Comentaris Bíblics de la trobada del diumenge

Comencem el temps de Quaresma. Un temps de preparació especial per celebrar la Pasqua.

L’evangeli de Mateu posa en escena –fa una representació simbòlica- de les temptacions de Jesús. Són les temptacions de l’Home, de tota la humanitat. Des dels primers homes –primera lectura del Gènesi- fins a l’actualitat, les persones hem de triar. Diu el Gènesi que la llibertat dels homes -tot i constituir el seu bé més gran, perquè els fa precisament “imatge i semblança de Déu”-  també els dóna capacitat de poder decidir contra el projecte del mateix Déu que els ha creat. La temptació es troba, doncs, en la consciència lliure del mateix ésser humà.

Ras i curt. Som lliures. I podem optar entre un camí, un valor, o un altre en la vida. I la vida és una tria constant que posa en evidència la nostra feblesa. Però si la temptació posa a prova la nostra feblesa, també mostra la grandesa humana, perquè és la dimensió real i sempre possible de la nostra llibertat.

D’això, tots nosaltres en fem experiència cada dia.

La vida de Jesús no va ser pas diferent.

És clar que en la vida de cada dia hi ha coses que ja ens vénen marcades, com la feina, els horaris… No podem triar què hem de fer. Però sí que podem escollir el “com” les podem fer.

No podem donar un valor absolut a les pròpies necessitats materials, al pa. Ho sabem, també per experiència, que necessitem per viure altres coses: l’amor, l’amistat, afecte, solidaritat…

No podem dominar o sotmetre els altres al nostre jo, egoisme. No podem estar a dalt de tot. Perquè des de dalt no podem veure les persones ni les coses tal com són. Ni el poder, ni l’èxit, ni els privilegis, ni la fama ni ocupar els primers llocs de la societat no serveixen per fer un món més humà. “Només des del darrer i últim lloc -el més baix, el més ínfim- es pot fundar una comunitat sense que ningú no en quedi exclòs”.

 

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Powered by WordPress. Designed by elogi.