COMENTARIS BÍBLICS: Diumenge V de durant l’any (10.02.19)

febrer 7, 2019 Josep Maria Comentaris Bíblics de la trobada del diumenge

El relat de Lluc és ple de detalls i tan concret que, d’entrada, ja avisa que el seu significat va més enllà de la crònica d’uns fets reals.

Avui l’evangeli parla, entre altres coses, de Dues barques, una de les quals és de Simó, amb els seus companys Jaume i Joan. De l’altra només es diu que era allà, i que va ajudar a recollir l’abundosa pesca.

Que ens vol dir amb aquestes “dues barques”?

Als inicis dels Cristianisme era habitual representar les Comunitats cristianes com una “barca” que navega sobre un món perillós, i que ens permet travessar el mar de la vida. Possiblement les dues barques fan referència a les dues classes de Comunitats cristianes d’aquell temps: les formades pels membres que provenien del Judaisme i les formades pels no-jueus. Aquestes dues Comunitats eren força distintes i, a vegades no s’entenien prou be.  L’evangelista vol destacar que la presència de Jesús fa que col·laborin i ens mostra el resultat de la col·laboració: dues barques plenes de peixos i cap s’enfonsa. El mar era la metàfora de l’obscuritat, de les forces del mal.  Amb la quantitat de peixos se’ns vol dir que són molts els salvats i que aquesta és la tasca dels cristians.  “Pescar gent” que vol dir treure algú d’un perill greu o de la influència del mal. No significa pas fer clients o adeptes d’una religió, com temps endarrere se’ns deia.

Quantes d’aquestes “barques” hi han avui, en els nostres temps? Col·laboren?. O be cada “barca” pren el seu rumb independentment de les altres?

Cal que col·laborem amb tota la gent que cerca el be de les comunitats siguin del signe que siguin. Preguem avui també per tots els voluntaris que intenten salvar de morir ofegats a la mar a tants refugiats en perill de naufragi.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Powered by WordPress. Designed by elogi.