COMENTARIS BÍBLICS Diumenge VII de durant l’any (24.02.19)

febrer 20, 2019 Josep Maria Comentaris Bíblics de la trobada del diumenge

Comentaris Bíblics de la trobada del diumenge

En el grup del dimarts,  l’evangeli d’avui, ens va fer parlar molt. Poc a poc, al nostre parer, el vam començar a entendre.

Avui, Jesús ens ensenya que l’odi se supera en el perdó. No obstant, el perdó ha d’anar acompanyat de la veritat. No perdonem únicament perquè ens veiem impotents o ens sentim acomplexats. Sovint s’ha confós l’expressió “parar l’altra galta” amb la idea de la renúncia als nostres drets legítims. No es tracta pas d’això. Parar l’altra galta vol dir denunciar i interpel·lar al qui ho ha fet, amb un gest pacífic però decidit; la injustícia que ha comès, és com dir-li: «M’has pegat en una galta, ¿què, vols pegar-me també en l’altra?, ¿et sembla bé com estàs actuant?». Jesús va respondre amb serenitat a l’insolent criat del gran sacerdot: «Si he parlat malament, digues en què, però si he parlat com cal, ¿per què em pegues?»

Veiem doncs, quin ha de ser el capteniment del cristià: no buscar revenja, però sí mantenir-se ferm; estar obert al perdó i dir les coses clarament. Certament no és un art fàcil, però és l’única manera de posar fre a la violència i manifestar la gràcia divina a un món sovint mancat de gràcia.

Val a dir que sovint confonem els sentiments. Una cosa és l’afecte i altre cosa és l’actitud que hem d’emprendre davant del qui ens vol mal. Les paraules de Jesús -que no s’han d’interpretar al peu de la lletra- volen oferir-nos pistes a l’hora d’emprendre actituds en les nostres relacions amb els altres. Des de l’autoritat de la seva experiència de Déu i de la seva coherència, Jesús ens invita a viure d’una manera nova, a estimar, a compadir-nos, a “desposseir-nos” de la “meva” vida per donar-la al proïsme. L’ensenyament de Jesús sempre és l’amor sense mesura.

No podem posar límits ni barreres a l’hora d’estimar. L’amor del Pare és universal. I les noves relacions dels seus fills s’han de fonamentar en aquest amor gratuït i sense fronteres.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Powered by WordPress. Designed by elogi.