COMENTARIS BÍBLICS. Festivitat del Corpus (3.05.2018)

maig 30, 2018 Josep Maria Comentaris Bíblics de la trobada del diumenge

 

Hem recordat, amb certa nostàlgia, la nostra joventut i els bons moments passats fent les catifes de flors i de ginesta als carrers de Sant Feliu per on passava la processó. De fet, aquella col·laboració de veïns servia per fer barri, poble. Tot i que hi havia una certa i sana competència entre carrers. En algunes poblacions s’ha conservat encara aquesta tradició.

Ens crida l’atenció que la força simbòlica de “Corpus” ( l’eucaristia) s’hagués tergiversat tant, que fins i tot va arribar a significar just el contrari del que en realitat és. El problema era la confusió que hi havia entre la festa i l’ostentació pública religiosa de custòdies, tàlems, altars,.. un culte gairebé idolàtric, difícil d’entendre a molta gent.

Sortosament, les coses s’han simplificat molt més. Sabem que cada vegada que ens reunim al voltant de la taula per compartir el pa i el vi,  revivim el darrer sopar pasqual de Jesús, de l’Home, que fa de la seva vida un do i n’assoleix la plenitud.

Cal  recordar que el  “pa” que està sobre la taula parada de les nostres reunions és un símbol. Un símbol tret de la vida familiar, i que fem servir a casa cada dia.

Pensem que el signe tindria més força si en realitat llesquéssim un pa de pagès i compartíssim les llesques, i el vi de la copa. Potser seria millor que el que fem avui dia rebent a la mà el pa en forma de partícula, que suposem que poca gent entén. Ja sabem que això es difícil de fer avui dia.

El signe no és tan sols el pa, sinó el pa partit i repartit. És a dir, preparat per a ser menjat. El fet de partir el pa i repartir-lo entre els comensals reunits forma part de l’essència del signe.  Jesús es fa present en el conjunt d’aquests gestos.

Quan ens reunim al voltant de la taula i repetim els gestos de Jesús, manifestem la nostra voluntat d’assumir també la nostra pròpia vida, acceptant-la tal com l’anem redescobrint dia a dia; obrir-la i compartir-la, donant-la als altres.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Powered by WordPress. Designed by elogi.