Comentaris bíblics. St. Joan.

juny 22, 2018 Pere Comentaris Bíblics de la trobada del diumenge

Sant Joan, patró de la parròquia de Vilartagues.

Diumenge 12è. Any B. 24.06.18.

EL MÉS GRAN DELS NASCUTS DE MARE.

La data escollida per celebrar el naixement de JOAN BAPTISTA és el solstici d’estiu, quan els dies comencen a minvar. És molt indicatiu si ho comparem amb el naixement de Jesús que representa el solstici d’hivern, quan els dies comencen a créixer.  No és pas casualitat que s’escollissin aquestes dates. L’evangeli de Lluc diu simplement  “Al sisè mes” de l’anunci a Elisabet hi ha l’anunci a Maria. Representa el pas de l“Antic Testament” al  “Nou Testament”, amb la imbricació mútua. Amb Joan s’acaba l“Antic” donant pas, amb Jesús, al “Nou”.

No podem considerar com històrics els relats del naixement de Joan. Són relats teològics en els que s’explica el pas a una nova era. Joan era fill d’un sacerdot però no es presentà com a tal davant del poble; ben al contrari, s’allunyà del temple i batejava lluny de la influència de les institucions religioses del seu temps. Joan tenia clar que era un “enviat”.  Denuncià els privilegis dels poderosos i predicà la llibertat.

Joan predica un baptisme de conversió i de penitència per escapar de la ira i del judici imminent de Déu. Però parla també “del qui ha de venir”, i és això el que pregunta al mateix Jesús. Potser no ho tenia massa clar.

Jesús, per contra, predica la “bona notícia”. Déu és “Abba”, és a dir “Pare”, que no amenaça ni condemna, ni castiga; simplement fa una oferta de salvació total. Res de negatiu hem de témer de Déu. Tot el que ens ve d’Ell és positiu. No és el temor sinó l’Amor el que ens dur a Ell.

Avui, més que mai, tots tenim l’obligació de ser una mica profetes per saber criticar els abusos dels poderosos, i també per saber prendre el camí que ens porti a la plenitud humana. Les orientacions d’una persona lliure i també independent d’interessos bastards com fou Joan, són més necessàries que mai.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Powered by WordPress. Designed by elogi.