Diumenge 1er. de Quaresma (10 /03/19).Any “C”

març 6, 2019 Josep Maria Comentaris Bíblics de la trobada del diumenge

Comentaris Bíblics de la trobada del diumenge

   Aquest relat és una continuació de l’evangeli on es relata el Baptisme de Jesús allà al Jordà. Què va passar allí?  Alguna cosa important degué passar; es diu que s’esquinçà el cel, que va sonar una veu i que aparegué l’Esperit.  

Possiblement Jesús degué pressentir que era cridat per Deu i potser va comprendre, en aquells moments, que Ell representava l’Home Nou. Així que Ell era el Messies. I a aquest rol dedicaria la seva vida.

Pair tot això al va portar al desert. Jesús va haver de pensar i meditar molt per acceptar la responsabilitat que li venia a sobre.  Ja vam entendre que els 40 dies corresponien a un segon Èxode, de manera que si en els primers 40 anys del primer Èxode hi van haver moltes temptacions, també aparegueren en aquest segon.

Aquestes temptacions de Jesús corresponen a les temptacions dels homes.

La primera temptació, correspon a no caure en l’egoisme. Si convertim les pedres en pans, hem de fer que n’hi hagi per a tots. Hem d’elegir lliurement entre dues opcions: viure la vida com a fills de Déu i germans de tots els homes, o al revés,  pensant només en el profit propi,  prescindint del Pare i dels germans.

La segona temptació correspon al “Poder”.  El desig de posseir, de tenir, de manar, de prestigi, de ser més que els altres,… Ja ho veiem en aquelles persones que, quan assoleixen el poder, “canvien”; ja no recorden més els oprimits. Hi han Poders molt subtils i molt disfressats com pot ser el Poder sobre les consciències. Aquest Poder esclavitza i fa mal. S’ha de recordar constantment que el Poder ben entès és “solament servei”.

La tercera temptació és la exhibició: que tothom s’adoni del que fem. És l’ostentació. Poques coses són més ridícules en el seguiment a Jesús que l’ostentació i la recerca d’honors. Sempre serà temptador per a alguns utilitzar l’espai religiós per buscar reputació, renom i prestigi. Fan mal a l’Església i la buiden de veritat.

Jesús no hi va caure en cap d’aquestos paranys.  I nosaltres, hi caiem?  Cadascú haurà de ser conscient de les temptacions i proves que l’afecten i que haurà d’anar superant en aquesta Quaresma que comença. Pensem-hi.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Powered by WordPress. Designed by elogi.