DIUMENGE IV DE QUARESMA (3.04.11)

abril 1, 2011 angels Comentaris Bíblics de la trobada del diumenge

A mesura que ens acostem a la celebració de la Pasqua, on reviurem el nostre baptisme, la litúrgia ens presenta els grans símbols de la  vida nova: l’aigua (diumenge passat) i la llum (l’evangeli d’avui). Com l’aliment i l’aigua, la llum només és viva en la mesura que il·lumina els altres. Simbolitza la vida donada i, doncs, una nova manera de mirar i de veure la humanitat, el món.

El simbolisme de la llum és universal. “L’espelma no està allà per il·luminar-se a si mateixa”, és una dita sufí que significa que el treball interior de poliment i neteja del cor no és per a benefici propi, sinó perquè pugui reflectir millor la Llum Divina que portem a dins.

Els budistes, quan parlen d’”il·luminació o de “desvetllament”, es refereixen al procés de transparència o claror de la consciència que comporta una nova percepció de la realitat a través de la supressió de l’ego.

Són diferents llenguatges i formes religioses per a dir el mateix contingut essencial: assolir la plenitud de l’Ésser a través de la donació de la pròpia existència, perquè hi hagi cada vegada més una humanitat en plenitud.

El cec de l’evangeli no solament va rebre la llum de fora, de la trobada amb l’Altre, amb l’Home; sinó que, alliberat, descobreix la seva pròpia llum. Aquesta llum pròpia ve de lluny, i no la podem acumular ni retenir. És do de Déu i només la podem donar. Cal desitjar viure i acceptar la vida com un gran do i un gran bé, no pel que ens dóna, sinó pel que ens permet de donar als altres.

Aquest descobriment transforma tota la nostra existència. Després de rentar-nos els ulls a la piscina de Siloè, el baptisme, podem contemplar la realitat i gaudir-la des de la perspectiva de Déu. La Vida ja no és un problema, i queda només el tast d’una nova Vida-Donació.

Però encara no hem arribat plenament  a la nostra Pasqua, a la nostra Plenitud. Hi estem en camí del “Tot s’ha acabat” de la passió de Jesús. La nostra vida, la nostra humanitat, està encara en procés de maduració, de creació.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Powered by WordPress. Designed by elogi.