Veu de les parròquies. Paraules i Poder.

octubre 25, 2015 Pere La Veu de les parròquies

Paraules i Poder.

 De petit em van ensenyar que 2 i 2 fan 4. Però, tot canvia! Ara 2 i 2 poden donar molts resultats: depèn d’altaveu que més s’imposi al nostre cervell.

Els humans pensem amb paraules. Les paraules serveixen per comunicar-nos i ajudar-nos a conèixer la realitat. Però això cada dia menys. Ara les paraules són eines de domini. A través de les paraules ens “dicten” qui som, com hem de pensar o què és “real” o “irreal”. No som nosaltres qui dominem les nostres paraules sinó que són paraules dictades que ens dominen a nosaltres. Tornant a l’exemple dels números, ens poden fer creure que 2 i 2 fan 22. O fer-nos veure que els números s’anul·len mútuament i, per tant, 2 i 2 fan 0 (zero). També ens poden convèncer que la vida es redueix a una qüestió de números, i que multiplicant 2 i 2 serem molt més feliços. O al revés: ens poden dir que la vida és una mentida, i que serem més lliures dividint que multiplicant. Tot dependrà de la força amb què unes o altres paraules hagin estat etzibades al nostre cervell. I, a sobre, ens considerarem els individus millor informats i més erudits!

En altres temps, els Poderosos ho eren per ser els més hàbils amb la fona, amb l’espasa o amb la pistola… Després, ja més civilitzats, els Poderosos eren els més hàbils en aprofitar-se de les lleis, que ells mateixos imposaven. Avui, qui té les paraules té el Poder. I també al revés: qui té el Poder imposa les seves paraules.

Ben mirat, les coses no han canviat gaire. Sempre ha estat així. La diferència està en que avui la força de la paraules pot ser quasi infinita. I a més, creix el número dels qui, conscients del gran valor de les paraules, les converteixen en mercaderia per vendre-les al millor postor.

 ¿És possible reconquerir la llibertat de pensament?
És molt difícil! “Pensar” ens fa sentir insegurs. I és tan pràctic viure sotmesos a la tirania de les paraules, convençuts que som més savis quantes més paraules absorbim!!!…

Pere Torras.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Powered by WordPress. Designed by elogi.