Veu de les parròquies. Setmana de la unitat.

gener 24, 2014 Pere La Veu de les parròquies

SETMANA DE LA UNITAT.

El 25 de gener, diverses Esglésies celebrem la Conversió de St. Pau, que va passar de ser anticristià a convertir-se en apòstol de Crist. Moltes Comunitats Cristianes aprofiten aquesta festa per celebrar també, del 18 al 25, la Setmana de pregària per la Unitat dels Cristians. Això cal entendre-ho bé. Després de 2000 anys, les comunitats cristianes s’han diversificat. Hi ha sobretot tres grans Tradicions: Les Esglésies Orientals, les Protestants i les Catòliques. Dintre cada una d’aquestes hi ha també moltes diferències. Les diferències no trenquen la Unitat; al contrari: mostren la seva gran riquesa: riquesa de llenguatges, de símbols, de doctrines, de costums… Les diferències mostren la riquesa de la realitat.

Allò que trenca la Unitat és el sentiment de superioritat, perquè genera formes variades de domini, explícit o camuflat. Quan algú defensa que només la seva religió és la verdadera, se separa de la resta. Quan una persona pretén imposar les seves formes religioses, culturals, socials,… perquè són les úniques vàlides, trenca la unitat amb la resta.

La Unitat està a la base; i la Diversitat també. Tots som part de la Unitat. La Unitat  bàsica no es trenca per la diversitat de Religions (o no-religions). Inclou tots els Humans, tots els Vivents i tot l’Univers. La Unitat ja existeix. Les variades formes de vida no trenquen la Vida.

La Setmana de pregària per la Unitat té sentit si cadascú ho aprofita per descobrir i corregir els seus possibles sentiments de superioritat, sempre falsos i trencadors. Seria bo que fos una setmana de conversió. Conversió a la Fraternitat, a la valoració de la Diferència, a la descoberta de la Unitat bàsica. La Unitat ja hi és. No cal construir-la sinó respectar-la, valorant la diferència i deixant de banda aquells líders que, conscientment o no, tinguin o fomentin sentiments de superioritat de qualsevol classe. Ningú pot dividir ningú. És cadascú qui decideix si trenca o no la comunió amb la resta, negant o menystenint la diversitat.

Pere Torras.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Powered by WordPress. Designed by elogi.